mitt icke-binära pass

jag är medborgare i tyskland där jag bytte juridiskt kön till “divers”. divers är en ny, tredje könstillhörighet i tyskland som vunnit laga kraft den 22 december 2018.

enligt den tyska motsvarigheten till folkbokföringslagen (personenstandsgesetz) finns det för närvarande fyra könsalternativ:

på födelseattest i passet betydelse
X ej bestämt / strukit
divers [sic!] X diverse, olikartad
weiblich F kvinnlig
männlich M manlig

ok, men hur skiljer sig då “—” och “divers”. jo, möjligheten att stryka fältet med könstillhörigheten infördes under 2013 för att minska press som lastar på föräldrarna och läkarna att så snabbt som möjligt tydliggöra vilket av dom två könen ett nyfödd barn ska tillhöra. tanken är bra, men den utgår från en fundamentalt binär tankegång. nämligen: att folk får lite tid på sig att fundera innan dom ska välja ett av dom “riktigta” könen.

fast det finns folk (som undertecknad) som tycker att sån hära binärköniga tvångsindelningar är en jättedålig idé  från första början. jag vill för fan inte associeras med det där binära gänget. och det skall synas varje gång jag visar upp en ID-handling. könstillhörigheten ska inte vara struken. det är svårt att identifiera sig som “—“. det borde snarare stå nånting positivt. aktivister från Dritte Option i tyskland har haft liknande tankar och har kört rättegång mot regeringen. som resultat infördes 2018 den nya positiva beteckningen divers.

själva beteckningen divers är inte oproblematisk, tycker vi, eftersom den suggererar att kvinnor och män inte är olikartade. vidare krävs ett läkarattest som styrker att hos personen finns en “variant av könsutvecklingen (variante der geschlechtsentwicklung)” för att få byta könstillhörighet till divers eller för att stryka fältet (det går även att byta till F eller M med ett sånt attest). så att hela processen är fortfarande väldigt gatekeepingbelagd.

varför har jag bytt könstillhörighet? jo, för att kunna irritera.

att irritera innebär inte att göra folk arga eller irriterade. utan det innebär att göra saker och ting mjukare och fluffigare: allt det hårda, allt det vi är vana vid och det vi håller fast vid, medvetet eller ej. der innebär även att påverka mina egna tankar och uppfattningar. att lära mig att tänka på ett icke-binärt sätt.

jag har aldrig sett en binär kvinna.

mio säger att den aldrig sett en binär kvinna. för att det skulle innebära att en given binär person är helt och hållet, etthundra procent, fullkomligt kvinnlig. det hade vart absurt, och framförallt hade det varit en skum person.

hur kan myndigheter irriteras? t ex genom att lämna in en ansökan hos skatteverket om att byta personnummer till ett könsneutralt alternativ. vilket verket måste göra pga eu-bestämmelser, men vilket det inte kan göra pga folkbokföringslagens tvåkönsnormen. to be continued….

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

1 kommentar

  1. blue

    men hannapi, men du ÄR ju etthundra procent kvinnlig varför tjsafsar du??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *